Glampiga Camping Recept
Mat smakar bäst utomhus.
Välkommen till vår receptsida – en plats för dig som älskar att laga mat under bar himmel, känna doften av grillen i kvällsluften och njuta av god mat med ett glas vin eller en kall öl vid elden. Här hittar du våra bästa recept för campingköket, eldstaden och grillen – allt från långkok i gjutjärnsgryta till snabba snacks vid lägerelden.
Vi lagar mat där vi står – i skogen, vid sjön eller på en klippa med utsikt. Oavsett om du reser med husbil, van eller tältar under stjärnorna, vill vi inspirera dig att ta med smakerna ut i det fria.
Låt dig inspireras, laga något gott och njut av det glampiga livet – en måltid i taget.










🧄 One Pot-lasagne i traktörpanna
Enklare än vanlig lasagne – men minst lika gott!
🍅 Ingredienser (2–3 personer)
1 msk olivolja
1 liten gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
250 g blandfärs (eller vegofärs)
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
Salt & svartpeppar efter smak
1 tsk socker (för att runda av syran)
5–6 lasagneplattor, brutna i mindre bitar
2 dl vatten (eller buljong för mer smak)
1 dl crème fraiche eller matlagningsgrädde
1–1,5 dl riven ost (gärna mozzarella + lite lagrad ost)
🥘 Så här gör du:
Hetta upp olivolja i traktörpannan. Fräs lök och vitlök tills de blir mjuka.
Tillsätt färsen och stek tills den är genomstekt.
Rör ner tomatpuré, krossade tomater, vatten, kryddor och socker. Låt småputtra 5 minuter.
Lägg i de brutna lasagneplattorna. Rör om så att de täcks av såsen.
Sätt på lock och låt sjuda i ca 12–15 minuter. Rör om då och då så det inte fastnar i botten.
När pastan känns mjuk, tillsätt crème fraiche och blanda runt.
Strö över osten och låt den smälta (eller sätt på lock ett par minuter).
Toppa gärna med färsk basilika eller en skvätt olivolja.
🍷 Tips!
Servera med ett glas Châteauneuf-du-Pape – Robbans absoluta favoritvin i världen. Perfekt till denna rätt.
🍝 One Pot Pasta Vongole – med vitt vin, vitlök och havskänsla!
En klassisk italiensk pastarätt i smidig one pot-tappning. Perfekt när du vill lyxa till det utan att diska massor. Enkel nog för campingköket – god nog för att bjuda på!
🧺 Ingredienser (2–3 portioner):
500 g färska vongolemusslor (med skal, sköljda och rensade)
200 g spaghetti (gärna lite tunnare sort)
3 msk olivolja
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 liten röd chili, finhackad (valfritt, men ger sting)
2 dl torrt vitt vin
4 dl vatten
1 ekologisk citron (både skal och lite juice)
1 näve bladpersilja, grovhackad
Salt & svartpeppar
(valfritt) 1 msk smör för extra rund smak
Parmesanost efter behov
👨🍳 Så här gör du:
Hetta upp olivoljan i en stor gryta eller djup panna. Fräs vitlök och chili (om du använder det) i 1–2 minuter tills det doftar gott – men låt det inte brännas.
Häll i musslorna och slå på det vita vinet. Sätt på ett lock och låt musslorna ångas i 3–4 minuter tills de öppnar sig. Skaka gärna grytan lite under tiden.
Plocka upp musslorna (släng de som inte öppnat sig) och ställ åt sidan.
Om du vill kan du ta ut hälften ur skalen för enklare servering.Lägg pastan direkt i vätskan i grytan, häll på vattnet och lite salt. Låt koka enligt anvisningarna – rör ofta, så pastan inte fastnar i botten.
När pastan är nästan klar och vätskan kokat ner till en härlig sky, lägg tillbaka musslorna, riv över citronskal, pressa i lite citronsaft, och strö över persiljan.
Rör om, smaka av med peppar och justera med en klick smör om du vill ha det extra krämigt.
Serveras med ett gott vin / Vitt vin kan vara att föredra tycker vi.


🦪 Moules Marinières – Franska musslor i vitt vin
🧺 Ingredienser (2–4 portioner)
1,5 kg färska blåmusslor
2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk smör
2 dl torrt vitt vin
1 dl grädde (valfritt, för en krämigare version)
1 kruka färsk persilja, grovhackad
Salt & svartpeppar
1 citron (till servering)
Ett gott bröd att doppa i buljongen – gärna surdegsbaguette eller lantbröd
🔧 Förberedelser
Rensa musslorna:
Skölj i kallt vatten. Släng de som är trasiga eller inte stänger sig när du knackar lätt på dem.
Dra bort "skägget" från sidan på musslorna om det finns.Förbered basen:
Hetta upp smöret i en stor gryta. Fräs schalottenlök och vitlök på medelvärme tills de blir mjuka och doftar härligt – men låt dem inte få färg.Häll på vin & ånga musslorna:
Häll i det vita vinet och låt det koka upp. Lägg sedan i musslorna, på med locket och låt dem ångkoka i ca 5–7 minuter. Skaka gärna grytan någon gång under tiden.Tillsätt grädde (om du vill):
När musslorna har öppnat sig, tillsätt grädden och rör om försiktigt. Smaka av med salt och svartpeppar.Avslutning:
Strö över hackad persilja och servera direkt med citronklyftor och bröd vid sidan.
🌟 Tips från campervan-köket
Har du gasolkök eller stormkök? Inga problem – den här rätten går snabbt och kräver bara en gryta.
Servera med ett glas kylt Muscadet, Sauvignon Blanc eller alkoholfritt vin – och låtsas att du sitter i Bretagne med havsutsikt.




Jordgubbs- & halloumisallad med mynta 🍓🧀🌿
Ingredienser (4 portioner)
250 g jordgubbar, skivade
200 g halloumi, skuren i skivor
1 näve färsk mynta
2 nävar rucola eller babyspenat
1 näve valnötter, grovhackade
Balsamico glaze eller en vinägrett med honung & dijon
Så här gör du:
Grilla halloumin tills den får en gyllene yta på båda sidor.
Skiva jordgubbarna och plocka bladen från myntan.
Blanda rucola/spenat med jordgubbar, mynta och valnötter i en stor skål eller direkt på ett fat.
Toppa med den varma halloumin.
Ringla över balsamico glaze eller vinägrett precis innan servering.
Tips:
Servera gärna med ett glas rosé eller citronvatten med is. En perfekt rätt till sommarens campingmiddag eller midsommarfirande utomhus!


🥔 🌿 Potatissallad med kapris, persilja och senapsdressing!
Perfekt till grillat eller midsommarlunchen!
Ingredienser (4–6 portioner):
1 kg färskpotatis eller delikatesspotatis
2 msk kapris
1 kruka bladpersilja (eller ca 1 dl finhackad)
0,5 liten rödlök eller schalottenlök, finhackad (valfritt)
Dressing:
0,5 dl olivolja (gärna en lite fruktig sort)
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger eller citronjuice
1 liten vitlöksklyfta (riven eller pressad)
0,5 tsk flingsalt
Svartpeppar efter smak
Gör så här:
Koka potatisen med skal i saltat vatten tills den är mjuk men fortfarande fast. Låt svalna något, skala om du vill, och skär i bitar.
Blanda alla ingredienser till dressingen i en skål och vispa ihop.
Häll dressingen över potatisen medan den fortfarande är lite ljummen – det gör att den suger åt sig smakerna bättre.
Vänd ner kapris, hackad persilja och ev. finhackad rödlök.
Låt stå svalt i minst 30 minuter före servering.
Vill ni ha en extra touch – toppa med lite rivet citronskal eller några droppar tryffelolja 🥔✨


Grillade persikor med fetaost!


Ingredienser:
2–3 mogna persikor
150 g fetaost
Färsk mynta (eller basilika)
Olivolja
Honung
Svartpeppar
Gör så här:
Dela persikorna på mitten och ta bort kärnan.
Pensla snittytan med lite olivolja och grilla dem med snittytan nedåt tills de fått fina grillränder (ca 2–3 minuter).
Lägg de grillade persikorna på ett fat, smula över fetaost.
Ringla över lite honung och toppa med färsk mynta eller basilika.
Avsluta med ett par drag med svartpepparkvarnen.
Tips! Servera som tillbehör till grillat kött eller som en fräsch sommarsallad tillsammans med ruccola och rostade nötter.